Focus Zuiderspoorstraat 7, 7512AX, Enschede +31 (0)53 - 431 7332 contact@focusstudio.nl https://www.focusstudio.nl/_db/style/logo.png

Spitzen lessen in Enschede

Dansers vanaf 12 jaar die over voldoende techniek beschikken en sterke, flexibele voeten hebben, komen in aanmerking voor de spitzenles. Omdat het dansen op spitzen of zogeheten piontes niet vanzelf gaat, wordt er gestart met een les van 15 minuten. Ook wel het spitzen-kwartier genoemd. Het kost tijd om kracht op te bouwen in de enkels en voeten, zodat het staan op spitzen makkelijker wordt en langer vol te houden is.

Klik om af te spelen Klik om af te spelen Klik om af te spelen

Selectie

Twee maal per jaar bekijkt de balletdocente of dansers geschikt zijn voor het volgen van een spitzenles. Hierbij wordt gekeken naar basistechniek, de vorm van de voet en algehele flexibiliteit. De danser moet tenslotte recht op zijn of haar spitzen of pointes kunnen staan. Hiervoor heb je tenminste 2 tot 3 jaar balletervaring nodig. Alleen dansers van 12 jaar en ouder en/of waarvan de voeten (grotendeels) volgroeid zijn komen in aanmerking voor spitzenlessen. Er zijn veel dansscholen waar je al op jonge leeftijd met spitzen kunt starten. Maar bedenk je goed: een meisjesvoet groeit nog tot tenminste haar 12e levensjaar. Te vroeg starten met spitzen kan veel vervelende problemen veroorzaken, zoals (permanente) blessures en vergroeiingen. Vertrouw daarom op het advies van een professionele en geschoolde balletdocente voor je met spitzen begint.

Spitzenles, en dan?

Als de balletdocente aangeeft dat je op spitzen mag gaan dansen, gaan jullie samen op zoek naar passende spitzen of pointes. Het spitzen-kwartier is een aanvulling op je balletles. Na je reguliere les van 60 of 75 minuten, volg je aansluitend een spitzenkwartier.
In de eerste lessen leer je de basis. Hoe sta je op je spitzen? Welke oefeninen kun je doen om sterkere enkels en voeten te krijgen? Na een lessenserie aan de barre, verplaatst de les zich naar het midden en de diagonaal. Daar leer je staan en verplaatsen zonder de barre te gebruiken. In de loop der jaren ga je steeds meer oefeningen op je spitzen doen. Totdat je klaar bent om choreografie in te studeren op spitzen!

De kosten voor de spitzenlessen bedragen € 11,95 per maand.

Lees meer over spitzen in de speciale Spitzen-Blog!