Focus Zuiderspoorstraat 7, 7512AX, Enschede +31 (0)53 - 431 7332 contact@focusstudio.nl https://www.focusstudio.nl/_db/style/logo.png
2019-11-16 10:01:37 Focus
15 november

Kleuterdans - leren door te bewegen

Dat we te veel stilzitten, is algemeen bekend. Maar wist je dat zelfs kleuters overdag meer tijd zittend doorbrengen dan dat ze bewegen? Deze ontwikkeling is al jaren gaande; er wordt minder buiten gespeeld en meer tijd besteed voor een scherm. Maar kleuters hebben juist beweging nodig. Dat is goed voor de ontwikkeling!

Doelen

Als dansdocent weet ik uit ervaring hoe belangrijk het is dat kleuters bewegen. Natuurlijk komen de 4 en 5 jarigen bij Focus om (samen) plezier te maken. Maar als docent denk je ook na over wat je zo’n kleuter wilt leren. In zo’n leerlijn bepalen we als dansschool wat we belangrijk vinden in de eerst lesjaren van onze dansers. Dat is niet zo technisch en ingewikkeld als in een les Klassiek Ballet voor kinderen van 8 jaar. We kiezen voor eenvoudige doelen: groot en klein bewegen, hoog en laag, snel versus langzaam. Ook ritme en muzikaliteit worden getraind. Spelenderwijs wel te verstaan, met klap- en dansspelletjes.

Fantasie en doen!

Voor kleuters vind ik het vooral belangrijk dat ze lekker kunnen doen! Plezier komt op de eerste plaats en een van de middelen die we tijdens de Kleuterballet en Kleuterdans inzetten is improvisatie. Dansers en danseresjes krijgen opdrachten en bewegen vrij door de ruimte. Zo werken ze aan bovenstaande doelen en o.a. aan hun motorische ontwikkeling. Al dansend ontdekken ze wat hun lichaam kan en hoe het functioneert. Ze leren hun lichaam als expressiemiddel in te zetten om hun gevoelens en emoties te uiten. Leuk en vooral leerzaam is mijn insteek.
Leerdoelen worden ook gekoppeld aan thema’s, bijvoorbeeld de lente. Maak van een kleuter een zaadje in de grond, ga rond met een gieter en besprenkel ze met zon. Je zult verbaast staan wat voor mooie improvisaties voortkomen! Hier gaat het niet alleen om dansen en jezelf uiten. De kinderen leren wat groeien is en wat de lente brengt. En dit is slechts één voorbeeld van de vele leuke lessen die Focus dans en balletdocenten maken.

Eigenwijs

De lessen zijn speels, net als de kleuters zelf. Als docent heb je verschillende methodieken en didactische vaardigheden in huis om in de belevingswereld van de kleuter te duiken en deze mee te nemen in jouw avontuurlijke les. Dat leer je tijdens een dansopleiding en de jaren ervaring in het lesgeven. Maar hoe mooi je doelen ook zijn, kleuters zijn eigenwijs! Het is me vaker dan eens overkomen dat ik als Kleuterdansdocent een superleuke en leerzame balletles heb uitgedacht. Met veel plezier en energie begon ik … maar de kleine dansers hadden daar op dat moment totaal geen zin in. Dat vraagt spontaniteit, creativiteit en ervaring. Meegaan in hun beleving om vanuit dat wat zij die dag ervaren, om te zetten in beweging.

Kleuterdans en kleuterballet zijn bij Focus meer dan fun: spelenderwijs leren is ons doel! Bovendien is bewegen gezond. Zeker als we dat te weinig doen…
Francesco