Focus Zuiderspoorstraat 7, 7512AX, Enschede +31 (0)53 - 431 7332 contact@focusstudio.nl https://www.focusstudio.nl/_db/style/logo.png
2019-04-05 12:43:24 Focus
5 april

Introductie stijlen hiphop dancehall modern

Hiphop

Hiphop is een erg geliefde dansstijl onder de jongeren. Maar wat maakt hiphop nou zo speciaal? Bij hiphop denk je snel aan een bepaalde vibe: stoere muziek met een stoere dans. Maar deze stijl heeft veel meer substijlen dan alleen dat. Denk bijvoorbeeld aan vogue, popping, locking, oldschool, tutting, whacking, housing en new style. 

Vogue

Vogue is een dansstijl die is ontstaan eind jaren 70. De naam zegt het eigenlijk al: een dansstijl die gebaseerd is op poses uit het tijdschrift Vogue. De elegante manier van het wisselen van poses wekt de illusie dat het lichaam heel vloeibaar is. 

  

Popping, locking, tutting, whacking

Popping is eigenlijk een dansstijl waarbij je je lichaam tijdens het dans steeds laat ‘poppen’. Hierdoor krijg je een soort roboteffect. Locking is een dansstijl waarbij je lichaam steeds op slot gaat. Deze stijl gaat ook wel eens in combinatie met oldschool, waarbij er op oude nummers word gedanst op een iconische manier. Tutting is een dansstijl waarbij vooral de armen centraal staan. Deze stijl wordt vaak gebruikt tijdens een popping-dans. Whacking is een afgeleide van vogue en is een vrouwelijke dansstijl waar veel gebruik wordt gemaakt van armbeweging die sierlijk zijn. 

 

Hiphop femme

Het is een uitdagende dansstijl waarbij de focus vooral ligt op de vrouwelijke bewegingen.  

 

Dancehall

Dancehall wordt officieel ook gezien als een urban sub dansstijl. Deze stijl komt uit de jaren 70 en er wordt op Jamaicaanse muziek gedanst (ook raggae). Door de snelle muziek, veranderen de bewegingen ook snel en tegenwoordig heeft het veel invloeden van Jamaica en ook Afrika.  

 

New style

New style is eigenlijk een combinatie van alle stijlen door elkaar, waar geen regels of technieken aan verbonden zijn. 

 

House dance

Dit is een vrij nieuwe stijl en de naam zegt het al: er wordt op house muziek gedanst. Het bestaat vooral uit voetenwerk en het is een erg goede workout. De nadruk ligt op snelle, complexe voetbewegingen in combinatie met vloeiende armbewegingen 

 

Hiphop lyrical

Dit is een stijl waarbij de naam het ook verklapt: er wordt op een nummer precies op de tekst gedanst. Met name op de ‘softe’ hiphop beats. Dit is een hele expressieve manier van hiphop, waar veel gevoel wordt geuit. 

 

Modern

Moderne dans is een podiumdans zonder vaststaand bewegingspatroon. Het is een verzamelbegrip voor verschillende individuele danstechniek uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Dat soort eigentijdse dansvormen worden nu aangeduid als ‘hedendaagse dans’. Bij de moderne danst dient het lichaam als expressie van emotie. Aan het begin van de twintigste eeuw ging men opzoek naar andere bewegingsvormen dan ballet.