Focus Zuiderspoorstraat 7, 7512AX, Enschede +31 (0)53 - 431 7332 contact@focusstudio.nl https://www.focusstudio.nl/_db/style/logo.png
2016-08-19 22:33:37 Focus
19 november

Begin je eigen danssschool

Begin je eigen dansschool!

Veel leerlingen dromen ervan om later dansjuf te worden. Het liefst willen ze ook hun eigen dansschool. Want hoe moeilijk kan het zijn? Je verzint een naam voor je school, huurt een zaal en gaat lesgeven. Tadaaa! Je eigen dansschool. Of toch niet?

Voordat ik mijn eigen dansschool begon heb ik veel ervaring opgedaan als dansdocent onder andere bij CREA, Kaliber Kunstenschool, X-Dance en Jacquelien. Dat moet ook wel, want dansjuf zijn – of meester in mijn geval – betekend dat je moet weten hoe je een les opbouwt en hoe je met je leerlingen omgaat. Maar je moet ook een choreografie kunnen maken, weten hoe je een voorstelling opbouwt en kostuums kunnen naaien om maar een paar dingen te noemen.

Begin je eigen dansschoolIn de tijd dat ik bij al deze verschillende scholen werkte, merkte ik dat iedere school zijn eigen kijk heeft op dans en wat je van een dansleerling kunt verwachten. Sommige scholen hadden hun visie op papier, anderen hadden eigenlijk geen idee wat ze wilden bereiken. Dit botste wel eens met mijn kijk op dans. Daarom ben ik in 2009 voor mezelf begonnen onder de naam Focus!

Een goede dansschool runnen is zo veel meer dan een zaaltje huren en een leuke les geven. Naast een geschikte accomodatie, moet er een doorlopende leerlijn in je lessen zitten. Zijn er optredens die georganiseerd moeten worden en is er de dagelijkse administratie die aandacht vraagt. Met het groeien van je dansschool groeit ook je takenpakket. Maar als alleen een zaal en lesgeven niet voldoende zijn, wat doe je dan eigenlijk als dansschoolhouder?

Zes dagen per week ben ik bij Focus! Naast mijn lessen voorbereiden en geven, werk ik aan evenementen en activiteiten – denk bijvoorbeeld aan kijklessen, kinderdisco's en een tapcursus. Dagelijks is er mail en administratie om bij te werken. Er is personeel dat aangestuurd moet worden. Ik organiseer en verzorg kinderfeestjes, schoolworkshops en openingsdansen voor bruidsparen. Ook onderhandel ik met potentiele klanten over optredens, flashmobs en bedrijfsfeesten. En op woensdag en vrijdag sta ik gezellig achter de receptie voor een praatje, om vragen te beantwoorden én om alle ouders en kids van drinken en wat lekkers te voorzien.

Als dansschoolhouder werk je 60 tot 80 uur per week in je school. Slechts een derde van deze tijd ben je bezig met je lessen. De rest van je tijd ben je bezig met het runnen van je studio. Tenminste... dat is wanneer je een gezellige studio wilt neerzetten zoals Focus!