Focus Zuiderspoorstraat 7, 7512AX, Enschede +31 (0)53 - 431 7332 contact@focusstudio.nl https://www.focusstudio.nl/_db/style/logo.png
2019-11-09 13:00:27 Focus
3 oktober

Spitzen

Ballerina's laten het dansen op spitzen eenvoudig en gracieus lijken. Maar om goed op je spitzen te kunnen staan – laat staan dansen – heb je jaren training nodig. Er zijn docenten en balletscholen die de leeftijdsgrens van 12 jaar hanteren. Maar niet iedere 12-jarige heeft de kracht en flexibiliteit om op spitzen te kunnen dansen. Sterker nog, voor sommige dansers is het simpelweg niet weggelegd!

Souplesse

De souplesse van je enkelgewricht en middenvoetsbeentjes bepalen hoe ver je jouw voeten kunt pointen. Wil je op spitzen dansen, dan moeten je voeten en schenen een rechte lijn vormen. Je voeten moeten dus zo ver kunnen pointen dat je hele gewicht loodrecht op je tenen rust. Wanneer je voeten niet ver genoeg kunnen pointen, dan loop je tijdens het spitzen blessures op. Een goede balletdocente zal je daarom niet toestaan op spitzen te trainen, wanneer je niet die souplesse hebt in je voeten en enkels.

Kracht

Naast soepele voeten en enkels, moeten ze ook sterk zijn. Ten slotte rust je hele gewicht op je tenen. De meeste ballerina's volgen minstens drie jaar les voordat hun voeten en enkels sterk genoeg zijn om te beginnen met spitzenlessen.
Om je voeten sterker te maken zijn er verschillende soorten oefeningen die je kunt doen. In de balletles doe je veel oefeningen met relevé's. Door te pointen en flexen met een dynaband bouw je nog meer kracht op.

De vorm van je voet bepaalt de soort spitz waarop je danst. Er zijn ruwweg vijf soorten voeten:

Vijf verschillende soorten voeten.

Voetbogen

Normale voeten hebben een voetboog. Dat is de holte onder je voet tussen je hak en je grote teen. Mensen met een hoge wreef hebben meer ruimte onder de voet. Heb je wel eens gehoord van platvoeten? Dat is wanneer je voet doorzakt en er dus bijna geen voetboog zichtbaar is. Al deze verschillende soorten voeten hebben verschillende soorten spitzen nodig. Een zachte spitz voor platvoeten. Naarmate je wreef hoger wordt en je voetboog groter, heb je een hardere spitz nodig.

De voetboog bepaalt de hardheid van de spitz.

Wil je ook op spitzen dansen?

Om op spitzen te kunnen dansen heb je een goede techniek, flexibele voeten en sterke enkels nodig. Dit bouw je op door wekelijkse balletlessen te volgen. Heb je minstens drie jaar balletervaring en denk je dat je klaar bent voor spitzen? Vraag dan je balletdocent om advies. Deze kan meteen zien of je voeten flexibel én sterk genoeg zijn. Wil je advies van een van de Focus balletdocenten? Plan dan vrijblijvend een proefles.

En tot die tijd natuurlijk dagelijks je voeten trainen!