Focus! Zuiderspoorstraat 7, 7512AX, Enschede +31 (0)53 - 431 7332 contact@focusstudio.nl https://www.focusstudio.nl/_db/style/logo.png

Cursus Yoga 65+ voor senioren in Enschede

Hatha Yoga 65+“Je bent zo jong als je je voelt!” En de ene dag voelt u zich wat jonger dan de andere. Dat is heel normaal. Ochtendstijfheid, gewrichtsklachten en bewegingsbeperkingen spelen soms op. Maar ze gaan niet vanzelf over. Het advies? Blijf vooral bewegen. Hoe? Iedere donderdagochtend Yoga 65+!

Fysieke beperkingen

Yoga 65+ is een milde vorm van yoga. Speciaal voor mensen die hun lichaam fit houden, maar fysieke beperkingen hebben. In de lessen is er extra aandacht voor het soepel maken van stramme spieren en gewrichten. Concentratie en motoriek verbeteren. Het leren herkennen en loslaten van (spier)spanningen. Verruimen van de adem. Maar bovenal het leren erkennen en herkennen van uw grenzen.

Ondersteuning

In deze speciale lessenserie voor vijfenzestigplussers, wordt u op allerlei manieren ondersteund. Natuurlijk zijn er de reguliere yogakussens en yogablokken. Maar we passen de oefeningen aan op uw lichaam. Zo kunt u de oefeningen ook zittend op een stoel uitvoeren of de stoel ter ondersteuning gebruiken bij staande oefeningen.

“We gaan uit van wat er mogelijk is!” vertelt yogadocente Jacobien van der Heijden enthousiast. “Yoga 65+ is uitermate geschikt voor mensen die hun lichaam fit houden en hun geest jong. Vooral wanneer een reguliere yogales niet prettig aan voelt kunnen de wat oudere yoga-beoefenaars in deze les juist goed mee komen. Want we werken niet hard om onze grenzen te verleggen. We keren juist met de aandacht naar binnen om te voelen waar onze beperkingen zijn. Om ze te leren accepteren. De spanningen te verzachten en zo een heerlijke yogales te beleven. En als dat de klachten mag verminderen, is dat een mooie bijkomstigheid!”

De les

De cursus wordt aangeboden als een lessenreeks van 10 lessen. In deze serie kunt u kennismaken met Yoga 65+. Kennismaken met Focus! en met de docente: Jacobien van der Heijden. Deze yoga cursus speciaal voor senioren wordt op de donderdagochtend van 11:00 tot 12:00 uur verzorgd bij dans- en theaterstudio Focus!

De lessen duren zestig minuten. Daarvan worden de eerste 50 minuten gebruikt voor een reeks spierversterkende houdingen en bewegingen, wat bestaat uit:

Vanuit zit bewust worden. Staande, actievere bewegingen, dan zittende houding en tot slot liggende poses. Er wordt gewerkt met een afwisseling tussen statisch en dynamische houdingen. De focus ligt op ademhaling en het naar binnen keren van het bewustzijn.
De les wordt afgesloten met een ontspanningsoefening.

Na afloop van de les is er de mogelijkheid om met de yogadocente de les na te bespreken en een kopje thee te drinken.

Goed geaard

De lessen zijn niet zweverig. Het doel van Yoga is om met beide benen op de grond te staan en in het hier en nu te zijn. Alleen zo blijft de geest jong en fris. De les focust op lichaamskracht. De rest komt daar als vanzelf bij. U brengt uw lichaam letterlijk en figuurlijk in balans door het zoeken naar uitersten. Bijvoorbeeld met een evenwichtsoefening als “de boom”.

De ontspanningsoefeningen leren u het verschil tussen een gespannen en beperkt lichaam en een ontspannen houding.

De lessen zijn voor iedereen toegankelijk, ook wanneer u geen ervaring heeft of niet sportief-minded bent. Het is zowel een fysieke training als een mind training.

Waar en wanneer?Hatha Yoga 65+

De cursus Yoga voor senioren bestaat uit een blok van 10 lessen van elk 60 minuten. De lessen worden gegeven in de studio's van Focus! U vindt Focus! aan de Zuiderspoorstraat 7 in Enschede. De lessen worden gegeven door een Hatha Yoga docente met als specialisatie yoga voor ouderen: Jacobien van der Heijden zij zal met veel energie en bezieling de lessen verzorgen.

Focus! is een professionele dans- en theater school. Dit betekent dat er verende balletvloeren liggen. Zo kunnen we veilig en zacht springen en worden uw lichaam en gewrichten extra beschermd. Er zijn yogablokken, kussens en fleece dekens. Er zijn extra dikke matten, voor mensen met rugklachten.

Data

 

februari Gratis proefles op 14 februari
februari 28 start cursus
maart 7, 14, 21 en 28
april

4, 11, 18 en 25

mei

9 en 16

Benodigdheden

De lessen zijn iedere donderdagochtend van 11:00 tot 12:00 uur.

Voor de cursus Yoga voor vijfenzestigplussers in Enschede zijn geen kledingvoorschriften. Deelnemers moeten zich vrij kunnen bewegen in de les. Daarbij zijn een legging of yoggingbroek en t-shirt voldoende. De les volgt u op blote voeten.

Doe mee!

Meld u aan voor de gratis proefles op donderdag 14 februari 2019 . De les vindt om 11:00 uur plaats bij dans- en theaterstudio Focus!
Om deel te nemen klikt u hier en stuurt u een e-mail waarin u aangeeft dat u deelneemt. 

Direct inschrijven voor de cursus kan onderaan deze pagina met de knop “direct inschrijven”. Voor de cursus betaalt u € 94,30 voor 10 lessen inclusief een vrijblijvende proefles. Voor cursussen betaalt u bij Focus! geen administratiekosten.

Veel gestelde vragenJacobien van der Heijden

Moet ik er lenig voor zijn?
Nee, de lessen zijn gericht op lichaamskracht en ontspannen.

Kan ik wel mee doen met de beperking die ik heb?
Ja! Juist als u een beperking heeft is dit een geschikte les. U leert werken met en luisteren naar uw eigen lichaam. Dus iedereen kan meedoen. In de 65 plus lessen is er ook de mogelijkheid om oefeningen zittend te doen op een stoel. De docente biedt iedereen opties en alternatieven zodat u de hele les voluit mee kunt doen.

Is het hard werken?
Het gaat niet om de fysieke prestatie, maar de waarneming en bewustwording van de eigen fysiek. Het onderzoeken van grenzen en wat uw lichaam aangeeft. We gaan uit van en werken met wat mogelijk is.

Wat heb ik nodig voor de les?
Goede zin is een goed begin. U neemt zelf uw eigen yogamatje mee.
In de studio zijn er yogablokken, kussens en fleece dekens. Er zijn dikke matten, voor mensen rugklachten.

De les volgt u op blote voeten, in makkelijk zittende, losse kleding. Kunt u de les niet blote voeten volgen? Dan mag u anti-slip sokken aan, die stabiliteit bieden.

Ik ben nog geen 65. Mag ik dan wel meedoen?
Ja natuurlijk bent u van harte welkom om mee te doen. De les is gericht op mensen met een door leeftijd fysieke beperking. Daar is leeftijd ondergeschikt aan.

Yoga 65+ is de zachtste vorm van yoga.

“De oefeningen hebben een positieve invloed op lichaam en geest.”